історичне значення запорізької січі.

історичне значення запорізької січі.

Запоро́жская Сечь (укр. Запорізька Січ) — название ряда последовательно сменявших друг друга военных и административных центров (политий) днепровского низового казачества с XVI по XVIII век, называемых «Сечь» по наименованию главного укрепления (военного лагеря) и «Запорожскими» по месту их расположения в низовьях Днепра южнее труднопроходимых днепровских порогов.

Історичне значення Запорізької Січі важко переоцінити, це не тільки явище вітчизняної історії, це визначне явище європейської та загальносвітової історії, яке потрібно вивчати, досліджувати і не забувати. Сучасна українська Конституція містить ряд положень, які ґрунтуються на історичному минулому Запорізької Січі, зокрема з питань державного будівництва, функціонування органів влади та управління. У Конституції знайшли також відображення демократичні засади формування та функціонування управлінського апарату, які були характерними для Запорізької Січі. Дата добавления: 2015-08-18; просмотров:

Це знаменувало заснування Запорізької Січі як козацької фортеці й бази для походів морем та суходолом. Згодом Січ стає організаційним і державним центром навколишніх земель. За хоробрість у походах на татар, зокрема на Очаків, здійснених Вишневецьким у 1540-х pp. під керівництвом Бернарда Претвича, Великий Литовський князь Сигізмунд 11 Август призначив його черкаським і канівським старостою.  Будівництво Січі на Малій Хортиці велося за особистий кошт князя, всупереч позиції тодішнього литовського князя й польського короля. Для будівництва були залучені селяни з канівського і черкаського старосте. Острови Хортиця й Мала Хортиця мають високі скелясті береги, неприступні з води.

Запорізьке козацтво відіграло видатну роль у боротьбі народних мас України проти феодально-кріпосницького гніту та як форпост боротьби проти турецько-татарської агресії. В часи визвольного руху на українських землях Запорізька Січ неодноразово ставала оплотом та плацдармом для повстанських військ, була важливим фактором консолідації всього українського козацтва.

Мета роботи - розкриття суті, особливостей, історичного значення судоустрою і судочинства Запорізької Січі. Методи дослідження: всезагальні (зокрема, діалектичний), загальнонаукові (структурний, функціональний та ін.), спеціально-юридичні (порівняльно-правовий). Судочинство Запорозької Січі, увібравши у себе класичне римське право і трансформувавши окремі елементи права Великого князівства Литовського і Росії, по суті залишалось індивідуальним і самобутнім. Його базис - українське звичаєве право, побудоване на традиціях, звичаях Київської Русі, відображало національний інтерес запорозького коз

Головним осередком козаччини стає фортеця Запорозька Січ, яку розпочали будувати у 1554 р. на дніпровському острові Мала Хортиця. У її розбудові брав участь один з перших козацьких гетьманів Дмитро Вишневецький (Байда).  Отже, Запорозька Січ з самого початку була цікавим зразком демократичного державного утворення. Невипадково український історик М.Костомаров називав її «козацькою християнською республікою». 3. Початок визвольної боротьби.  5. В чому значення битви під Хотином? 6. В чому основний зміст польської реорганізації козацтва? Додаткова література. 1. Андрущенко В. Л., Федосов В. М. Запорозька Січ як український феномен / В.М.Федосов (ред.). — К.: Заповіт, 1995. — 174 с.

Запорізька Січ як особлива військово-територіальна політична організація українського козацтва виникла в середині XVI ст. за Дніпровими порогами. На думку вчених, перша Запорізька Січ була заснована в 1550 р. на острові Хортиця відомим українським князем Дмитром Байдою-Вишневецьким. Запорізька Січ стала зародком майбутньої української держави, продовженням традиції українського народу, яка перервалася після сходження з політичної арени Галицько-Волинського і Київського князівств. Безперечно, Запорізька Січ не була державою в повному розумінні слова, але мала стільки виразних ознак державності,

Запорізька Січ – головна військова база козаків, своєрідна столиця запорізьких земель. Розповідь вчителя. Про вигляд найдавніших січей відомо небагато. Великого значення надавали козаки місцю розташування Січі. Найчастіше то був річковий острів. Ворогам було важко знайти Січ у очеретяних хащах і ще важче доступитися до неї.  Історичний герб корогви — малинове тло з білим хрестом.( Малиновий колір є в геральдиці кольором шляхетності й рицарства, перемоги та відваги). Булава – символ гетьманської влади або кошового отамана на Запорізькій Січі.

1. розкрити суть, особливості, історичного значення апарату управління Запорізької Січі; 2. вивчити судові органи Запорізької Січі, їх структуру, функції та засади організації і діяльності тощо; 3. з’ясувати, чи можна вважати Запорозьку Січ – зародком державності. 1. “Виникнення Запорізької Січі ( середина XVІ ст. – 1775р.) та її роль в історії державотворення українського народу”. Наприкінці XV ст. з’являється нова соціальна сила – козацтво.  Виникла Запорізька Січ як військово-політичне утворення у Середньому Подніпров’ї з оригінальним адміністративно-територіальним устроєм. Тут був і військовий і територіальний поділ. У військовому плані Січ та військо поділялося на 38 куренів, а територіально на 5-8 паланок.

Отже, поняття “Запорізька Січ” має два значення. У широкому розумінні це була величезна територія, яка охоплювала сучасні Дніпропетровську, Запорізьку, частково Херсонську, Кіровоградську, Донецьку, Луганську та Харківську області.  Серед істориків не існує одностайної думки про початки Запорізької Січі - фортеці. Відомий дослідник історії козацтва Д. Яворницький вважав Хортицю “матір’ю” козацьких січей, а Д. Байду-Вишневецького - “духовним батьком” Запоріжжя.  Ці та інші історичні факти свідчать, що Запорізька Січ не йшла у фарватері польської зовнішньої політики, а мала власні зовнішньополітичні інтереси і відповідно до них будувала дипломатичні стосунки.

Запорізька Січ – головна військова база козаків, своєрідна столиця запорізьких земель. Розповідь вчителя. Про вигляд найдавніших січей відомо небагато. Великого значення надавали козаки місцю розташування Січі. Найчастіше то був річковий острів. Ворогам було важко знайти Січ у очеретяних хащах і ще важче доступитися до неї.  Історичний герб корогви — малинове тло з білим хрестом.( Малиновий колір є в геральдиці кольором шляхетності й рицарства, перемоги та відваги). Булава – символ гетьманської влади або кошового отамана на Запорізькій Січі.

Метою моєї роботи є : 1. розкрити суть, особливості, історичного значення апарату управління Запорізької Січі; 2. вивчити судові органи Запорізької Січі, їх структуру, функції та засади організації і діяльності тощо; 3. з’ясувати, чи можна вважати Запорозьку Січ – зародком державності. 1. “Виникнення Запорізької Січі ( середина XVІ ст. – 1775р.) та її роль в історії державотворення українського народу” Наприкінці XV ст. з’являється нова соціальна сила – козацтво.  Судоустрій Запоріжжя спирався на свою оригінальну адміністративну організацію і, зважаючи на мілітарний характер Січі, вона не зуміла, а може, й не змогла відокремити судову владу від влади адміністративної, і це було характерною рисою даного державного утворення.

Схарактеризуйте значення Запорізької Січі в історії українського народу. Розкрийте причини ліквідації Гетьманщини та Запорізької Січі Культура Визначте місце трипільської археологічної культури в утвердженні підтворювальної о господарства на землях України. На сайте allRefs.net есть практически любой реферат, курсовая работа, конспект, лекция, диплом, домашняя работы и пр. учебный материал.

Популярные сообщения из этого блога

контрольные тестовые задания для 5 кл фонетика.графика.орфоэпия ііі частина

просит пароль в біос fujitsu

літаратура эпохі сярэднявечча